Farmors gifflar

En utflykt är inte sig lik om inte farmors ost- och skinkgifflar är nerpackade i picknickkorgen. På vintern brukar en termoskanna med varm choklad finnas med och på sommaren stoppas med fördel farmors jordgubbssaft ner tillsammans med gifflarna i korgen.

Till 24 st gifflar behöver du följande:
100 g smör
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
4 dl gräddfil
2 tsk salt
2 tsk socker
4 ägg
ca 16 dl vetemjöl
Fyllning: ca 400 g rökt skinka i skivor, 24 skivor lagrad ost
Till pensling: 2 uppvispade ägg
Ugn: 250 grader

Smält smöret. Smula jästen i en degbunke och häll över det fingervarma vattnet. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt gräddfil, det smälta smöret, salt, socker, ägg och större delen av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Kavla ut den till en stor kaka, ca 172 cm tjock. Skär ut 24 trekanter. Lägg en skink- och en ostskiva på varje. Rulla ihop mot spetsen. Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ca 20 min. Pensla med de uppvispade äggen och grädda i ugnen ca 8-10 minuter.



Kommentarer